Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal

Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal


12 kőrisfával gazdagodott a Tiszta tó a Tisza-tó projektnek köszönhetően a Tisza-tavi Ökocentrum madárparkja. Tudatosan kiválasztott helyszín a fák új otthona, mely a tisztább levegő mellett az itt lakó gólyáknak is árnyékot ad, a madaraknak pedig élőhelyet.


A március végén az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület égisze alatt 26 szervezet, magánszemély által megalakított Tisza-tavi Turisztikai kerekasztal ma tartotta elsÅ‘ munkaülését Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban. Szinte teljes létszámban jelen voltak az alapító tagok, akik azzal a céllal ülnek rendszeresen asztalhoz mostantól, hogy megosszák információikat a Tisza-tó térségében folyó, a turizmusra hatással lévÅ‘ tevékenységekkel, fejlesztésekkel, programokkal, új kezdeményezésekkel kapcsolatban. A vendégeket F.Kovács Sándor országgyűlési képviselÅ‘ és Sebestyén Ferenc, az Alföld Szíve Egyesület elnöke köszöntötték.
Piroska Miklós, a Tisza-tó Térség Fejlesztési Tanács elnöke a szervezet munkájáról adott tájékoztatójában kiemelte, hogy a Tanács a jövőben koncentrált forrást kíván fordítani a térségi marketing tevékenységre. Galó Anita a kerekasztal titkára a Tisza-tó aktuális turisztikai helyzetéről szólva kiemelte, hogy a térség vendégforgalmában, a vendégéjszakák számában meghatározó tényezőt képviselnek a magánszálláshelyek. A vendégek élményt, minőségi szolgáltatást keresnek. A jelenleg is zajló nagyszabású turisztikai beruházások - nyaralóhajózás, kikötőfejlesztések, szabadstrand fejlesztések, kerékpárút és kerékpárosturisztikai szolgáltatások fejlesztése, panziófejlesztések, attrakciófejlesztések - befejezése után az egyre népszerűbb Tisza-tavi térség felkerülhet a legkedveltebb hazai utazási célterületek sorába.


Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője a nyári szezon tapasztalatairól beszélt. Előrelépést jelent, hogy a szakminisztériumban van egy jogszabálymódosító indítvány - Piroska Miklós és Szabó Róbert, a JNSZ Megyei és a Heves Megyei Közgyűlés elnöke által, a szakma által támogatva -, amely a Tiszai és a Tisza-tavi víziközlekedést úgy korlátozza, hogy csak a kijelölt pályákon lehet a sport és kedvtelési célú nagyteljesítményű kisgéphajókkal közlekedők, valamint a vízi sportolóknak használni eszközeiket.
Hegedűs Lajos, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese a szervezet közreműködésével, érintettségével zajló turisztikai beruházásokat ismertette. Elmondta, hogy előkészítés alatt áll a kiemelt turisztikai fejlesztési térséghez kapcsolódó kormányhatározatban nevesített, a síkvidéki kerékpározás feltételeit javító projekt is, mintegy 1,5 milliárd forint értékben.


Az ülés fontos hozadéka, hogy olyan érdemi párbeszéd és információcsere kezdődött meg a térség turizmusában érdekelt önkormányzati, állami, civil szervezetek, politikai döntéshozók és turisztikai szolgáltatók között, amelyeknek haszonélvezői a térségbe érkező vendégek lesznek.
A tagok részéről elhangzott fontosabb témák:
- a Tisza.tavi Ökocentrum jövő év tavaszától egy ingyenesen letölthető telefonos applikációt készít, mely tárlatvezetéssel, játékkal segíti a hasznos információszerzést.
- a képzés fontossága és az ún. milleneumi (ezredforduló környékén született) generáció megszólítása és hadrendbe állítása a térség turizmusfejlesztése érdekében.
- A Tisza-tavat és Nagykunságot összekötő Horthy-csatorna mentén kerékpárút kiépítésének fontossága.
- Előkészület alatt áll a Tisza-tó első természetfilmje, amelynek bemutatója a jövő héten lesz Tiszafüreden.


Az ülés zárásaként az ökotudatos gondolkodás és a turizmus kapcsolatának fontosságát erősítve a kerekasztal tagjai a Tiszta tó a Tisza-tó projekt 4. üteme keretében 12 db kőrísfát ültettek el az ökocentrum madárparkjában. "Nem emlékszem, hogy az ökocentrum vendégei ajándékkal érkeztek volna. Ez viszont tényleg rendkívül hasznos és értékes lesz, hiszen a nálunk lakó gólyáknak fog árnyékot adni" - mondta Kiss János, az ökocentrum igazgatója.