III.-as ütem

III.-as ütem


Az 1-es és 2-es ütemben megtörtént a projekt arculatának tervezése, illetve arculati elemekkel ellátott marketing eszközök és kommunikációs termékek készültek. Több, a környezettudatos szemléletformálást segítő, a környezetvédelmet előtérbe helyező rendezvény és kampány valósult meg mindkét ütemben, illetve a térségben érintett önkormányzatok, állami és civil szervezetek már a projekt kezdetekor együttműködési megállapodás aláírásával fűzték szorosabbra a közös munkát a Tiszta tó a Tisza-tó projekt keretében. Mindkét ütemben fontos része volt a programnak a szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezése folyamatosan bővülő helyszínekkel a tó környékén működő strandokon, kikötőkben, horgászhelyeken. 


A projekt III. üteme  általános keretei

 

 • Megvalósítás időtartama2018. január 15. – 2018. május 20.
 • Költségigény: bruttó  15.000.000 Ft
 • Finanszírozás: előfinanszírozás, 100%-os előleglehívással
 • Kedvezményezett:Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal 
 • Külső vállalkozók bevonása:tervezett                                             

 

A projekt keretében tervezett tevékenységek bemutatása

1. Környezettudatos szemléletformálás marketing akciókkal, kampányokkal és road-show-val

 Ezen tevékenységkör keretében az alábbi feladatok megvalósítása tervezett:

 • közösségi média kampány: a projekt keretében megvalósuló eseményekhez, kampányokhoz kapcsolódó média megjelenések generálása, valamint a projekt meglévő közösségi oldalain (Facebook, Instagram) a tartalomgyártás nagyban hozzájárul az eredményességhez, a különböző célcsoportok számára megfogalmazandó üzenetek célba juttatásához.
 • Utazik a Tisza-tó” road-show: a projekt történetében első ízben tervezett egy négy állomáshelyből álló road-show megvalósítása, melynek kiemelt célja a Tisza-tó körül élő lakosság környezettudatos szemléletformálása, a Tisza-tó, mint ökotudatos desztináció népszerűsítése. Emellett szintén fontos cél a tó körüli lakosok identitás-tudatának erősítése, a Tisza-tóval, mint kiemelt ökológiai értékkel rendelkező térség, való azonosulás erősítése, építése. A road-show keretében interaktív ökotudatos játékokkal, a térségre jellemző gasztrokulturális elemekkel kiegészítve tennénk vonzóvá az eseményt. Tervezett állomáshelyek:  Tisza-tó térségénék négy települése. Időpont:  2018. február 20. március 30. között.
 • Honlap készítése: a projekt még nem rendelkezik önálló honlappal, ezt a hiányosságot kívánjuk pótolni a weblap létrehozásával.
 • „Nézd mit tesz a szemét az élővizeinkkel?” környezettudatos interaktív szemléltető eszköz/játék készítése és gyártása: az eszköz tulajdonképpen egy varázslatos nagyító. Segítségével egyedi élménnyé változik egy vízfelszín illetve annak titokzatos világa. Az eszköz két egységből áll, egy nagyobb méretű installációból, melyen a tavak természetes felszíni állapota jelenik meg , valamint a környező növényzet. A készülék másik eleme egy mozgatható

(egyébként egy LCD kijelző), mely a „víztükör” felett mozgatva feltárja annak mélységében rejlő csodáit vagy épp a szemetelésből eredő „károkat” A nagyobb, asztallap-szerű installációs elemen szenzorok találhatóak, melyek figyelik a látogató által mozgatott LCD-kijelző helyzetét. A vezérlő számítógép képfeldolgozó eljárással kiszámítja, az LCD-n megjeleníthető részletek közül melyiket kell megjelenítenie. A modern eszköz a fentiekben leírt road-show szerves részét, központi elemét képezné.

 • Filmpályázat: A szemléletformáló kampány részeként kerül meghirdetésre a filmpályázat 2018. januárjában. Cél az, hogy minél több fiatalt szólítson meg, és minél több amatőr filmes jelentkezzen magas színvonalú kisfilm beküldésével. Azoknak az általános, középiskolás és egyetemista fiatalok jelentkezését várjuk elősorban, akik érzékenyebbek a környezetük iránt és a kisfilmjükkel üzenni tudnak társaiknak, terjesztve a fenntartható gondolkodást, magatartást. Eredményhirdetés: 2018. május közepe
 • Fényképgaléria: a hagyományoknak megfelelően, nagyon fontos, hogy jó minőségű, több csatornán is felhasználható fényképek készüljenek a projekt eseményeiről, ezért tervezett ismételten fotógaléria készítése.

 

2. Rendezvényszervezés

A rendezvények szervezése a 3. ütemben is hangsúlyosabb szerepet kap a projektben, tekintettel arra, hogy 2018-ban két jubileumi évforduló is köthető a Tisza-tóhoz: 40 éves évfordulóját ünnepli a Tisza-tó, a Kiskörei Vízlépcső pedig 45. éves lesz. Ennek jegyében kerül megszervezésre a Tiszta tó a Tisza-tó  jubileumi konferencia, valamint a hagyományos Tisza-tó Napja rendezvénysorozat. Emellett a 3. ütem nyitásához és zárásához kapcsolódóan sajtótájékoztatók szervezése is kapcsolódik.

„Tiszta tó a Tisza-tó”  jubileumi konferencia :    A két jubileumi időpont lehetőség arra, hogy az elmúlt negyvenöt év vízügyi, valamint a négyévtizedes születésnapját ünneplő Tisza-tó górcső alá kerüljön, a „Tiszta-tó a Tisza-tó” 3. ütem keretében. A jubileumi rendezvény párbeszédet teremt a politika, az államigazgatás, a gazdaság és a közélet főszereplői között.
Tervezett időpont: 2018. március-április (egyeztetés alatt). Helyszín: egyeztetés alatt
Fővédnök: Áder János köztársasági elnök (egyúttal az éghajlatváltozásról szóló előadás megtartására is felkérünk). Védnök: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Házigazda: Kovács Sándor, a Tisza-tó Fejlesztési Tanács elnöke.

A konferencia fő témakörei:

 • A Kiskörei vízlépcső és a Tisza-tó múltja, jelene, jövője;
 • A környezetvédelemre fordítható források a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban, különös tekintettel a Tisza-tavi térségre;
 • A világproblémaként jelentkező klímaváltozás kihívásaira adható érdemi válaszok;
 • A hulladékkezelés vízgyűjtő szintű fontossága (Tiszai ciánszennyezés, jégzajlás);
 • A Nemzeti Környezetvédelmi Program

Meghívottak tervezett köre:  Kormány tagjai, szakminisztérium delegáltjai, megyei és kormányhivatali vezetők, polgármesterek, a Tisza-völgy területén tevékenykedő vízügyi szakemberek, gazdálkodók, vállalkozók, környezetvédelemmel, vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek.

A konferencián több elismerés is átadásra kerül:

 • a TeSZEDD! országos önkéntes hulladékgyűjtési akcióban legaktívabb Tisza-tavi települési önkormányzatok;
 • „Tisza-tavi Régióért” díj;
 • „Tisza-tó Zöld Nagykövete” megbízatás,  a nagykövet kiemelt feladata, hogy közvetítse azokat a megoldandó feladatokat a döntéshozók és a regionális, valamint helyi településvezetők felé, amellyel a „Tiszta-tó a Tisza-tó projekt céljai megvalósulnak;
 • Tisza-tavi Térség Polgármestere díj.

Tisza-tó Napja rendezvénysorozat: A hosszú múltra visszatekintő rendezvénysorozat idén a projekt keretében kerül megrendezésre, melynek köszönhetően a környezettudatos szemléletformálás, a tó környezetének védelme és a turizmusfejlesztés kiemelt hangsúlyt kap az egyes programelemekben. A rendezvénysorozat 2018. május 14-20. között valósul meg.
Kiemelt szervező: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat
További szervezők:  Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, KÖTIVIZIG, Magyar Turisztikai Ügynökség (egyeztetés alatt), JNSZ Megyei Rendőr-főkapitányság Tiszai Vízi rendészeti Kapitánysága, Tisza-tavi Sporthorgász KN  Kft. Támogató: Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács.
 

Tervezett programok május 14-20. között:

 • beharangozó sajtótájékoztató
 • Tisza-tavi szakmai konferencia, közben kísérőrendezvényekkel, lakossági programokkal
 • Tisza-tavi horgászverseny, pecasuli  
 • Rendőrségi  triatlon 
 • VIP kerékpártúra a környezettudatosság jegyében                                 
 • Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedő döntője: a Dunától keletre általános iskolák
   6.osztályos csapatai számára meghirdetett vetélkedőt évről-évre a Hortobágyi
   Nemzeti Park Igazgatósága szervezi. A feladatok középpontjában a tó környezetének
   megóvása és fenntartása kiemelt témakör.
 • Rendőrségi és lakossági futás: a KÖTIVIZIG és a Tisza Vízi Rendészeti
   Rendőrkapitányság koordinálásában zajlik a tókerülő futás általános iskolás fiatalok
  és rendvédelmi dolgozók részvételével.