Környezettudatosság

Környezettudatosság


Te környezettudatosnak gondolod magad? Megújuló energiákat használsz? Természetesen és szezonálisan étkezel? Tömegközlekedéssel jársz? Ha autóba ülsz, akkor másokat is elviszel? Bevásárlásnál saját táskádat használod?


 

A környezettudatosság és a fenntarthatóság szétválaszthatatlan fogalmak. A termeléstől egészen a hulladékkezelésig végigvezethetőek a különböző elemei.A Tisza-tó az Alföld csodálatos természeti kincse, mely a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO világörökség részét képezi. A környezettudatosság széles témaköréből a tó körül most a legutolsó lépéssel, a hulladék kezeléssel tehetünk együtt egy tisztább Tisza-tóért.

Mivel a Tisza felsőbb szakaszaiból érkező szennyeződésektől nem tudjuk megóvni a tavat, tegyünk együtt azért, hogy legalább a helyi hatások ne károsítsák annak természeti értékeit. Hiszen ezek a természeti értékek nem csak bennünket, de a jövő nemzedékeit is boldogítani fogják.

Azt már a gyerekek is tudják, hogy:„Rendes ember nem szemetel, a többinek tilos!”

Sőt, az iskolában már gyakorta szerveznek nekik a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismeretterjesztő rendezvényeket. A gyerkőcök így már valószínűleg nagyon is tudják, hogy nekik is több dobásuk van. Ahogyan mindenkinek több dobása van! A szelektív hulladékgyűjtés nem nagy lépés nekünk, de óriási lépés a Tisza-tó tisztaságáért! Használjuk mindig a megszokott színekben elhelyezett papír-műanyag-üveg konténereket és védjük a természetet tudatosan! A szelektív hulladékgyűjtés egy eszköz arra, hogy bizonyos anyagokat visszajuttassunk a körforgásba. Hiszen a szemét termelése is visszafogható tudatos vásárlással, eszközökkel, önellátó termesztéssel. Viszont ha már van szemetünk, az nem kell feltétlen a szeméttelepen ömlesztve landoljon!

Te tudod, hogy melyik anyagot hogyan hasznosítják újra? Zsigerből válaszolsz a leggyakoribb tévhitekre a szelektív hulladékgyűjtésről? Vegyél részt a nyári szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos rendezvényeken, ismerkedj a témával és vedd ki aktívan részed a környezettudatosságból! Felelős vagy a jelenért és a jövőért egyaránt!

Tegyük együtt tisztábbá a Tisza-tavat!